Skip to main content

Reaaliaikainen sisäilmanlaatu [IAQ]

DMS integraatio asettaa perustason, reaaliaikainen tiedonkeruu auttaa hienosäätämään.

DMS järjestelmästä saatujen tietojen perusteella KUTUN Remap laskee ilmanvaihdon perustason työajan, työn laadun, likaisuusasteen sekä muiden parametrien pohjalta. DMS Integraatio on pääominaisuus joka auttaa pudottamaan autotalon energiankulutusta jopa 40 prosenttia.

Muutoksia tapahtuu, reaaliaikainen ilmanlaadun mittaus on hyvä lisä kolmesta syystä:

Mikäli jostain syystä DMS järjestelmässä on toimintahäiriö.
Reaaliaikainen valvonta reagoi mikäli jotain odottamatonta tapahtuu, ja auttaa optimoimaan LVI- järjestelmän mahdollisiin erikoistilanteisiin.
Auttaa hienosäätämään koko järjestelmän ja rakennuksen toimintaa.

Mitä hienosäätö tarkoittaa?

Esimerkki. Eräällä asiakkaallamme on käytettyjen autojen myyntitilat vanhassa rakennuksessa, ja uusien autojen myynti hiljattaen rakennetussa laajennusosassa. Uusi laajennusosa on lämmityskaudella jatkuvasti 3-4 astetta lämpimämpi kuin muu rakennus, huolimatta siitä että uuden ja vanhan myyntitilan välillä ei ole lattiasta kattoon ulottuvaa väliseinää.

Talvisin tuo 3-4 asteen ero näytti lämmityskustannuksissa noin 5000 euron lisäkuluja lämmityskauden aikana. Lämmityskulujen noustessa, asiakas alkoi ihmettelemään energiankulutusta.

Syy lämpötilaerojen takana oli uuden osan uusi lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä, joka oli kytketty vanhaan automaatioon ottamatta huomioon esimerkiksi uuden järjestelmän parempaa hyötysuhdetta. Koska uusi järjestelmä on huomattavasti tehokkaampi, täytyy sitä ohjata eri logiikalla kuin muuta [vanhaa] järjestelmää.

Tässä vaiheessa astuimme peliin mukaan. KUTUN Remap järjestelmän avulla jaoimme uuden ja vanhan laitteiston eri ohjauspiireihin sekä varustimme autotalon KUTUN Air – ilmanlaatuantureilla. Ennaltaasetettujen säätökäyrien sijasta ohjaamme järjestelmiä DMS integraation, ennusteiden, sekä reaaliaikaisten tietojen perusteella, ilman rauta- tai ohjelmistomuutoksia vanhaan automaatioon.

DMS – integraatio sekä reaaliaikainen mittaus tuovat säädettävyyttä ja tarkkuutta vanhaan järjestelmään

KUTUN Remap:in DMS – integraatio laskee ilmanvaihdon ja lämmityksen perustason, ilmanlaatuanturit huomioivat milloin sisäilman laadussa [CO2, pienhiukkaset, lämpötila, kosteus, jne.] tapahtuu äkillisiä muutoksia, ja mukauttaa LVI- järjestelmät vastaamaan olosuhteita.

KUTUN Remap tarkkailee 10 minuutin välein:
  • Lämpötilaa
  • Kosteutta
  • CO2
  • Pienhiukasia
  • Orgaanisia yhdisteitä

Mikäli ilmanlaatu huononee, reagoi järjestelmä nopeasti.